HUSETS HISTORIE

Nr. 14 er en 2-mannsbolig som ble bygd sentralt i Trondheim en gang i løpet av 1923. To gamle søstre delte hver sin etasje av huset og sånn bodde de i veldig mange år.

Huset ble litt oppgradert på slutten av 70-tallet hvor de da satte inn vinduer med brunbeisete karmer. Det skulle det være sånn på den tiden. Ingen moderniseringer innvendig i huset ble foretatt. Tykke teppegulv, famlet tapet og gulnet maling. I løpet av de siste årene har vel huset utvendig bare fått en dæsj maling i ny og ne. Bordkledning var oppråtna og det var virkelig på tide å starte renovering da vi overtok. Taket var forholdsvis nytt for det ble skiftet på midten av 90-tallet så det er unødvendig å skifte på mange år enda.

 

Husvegg mot hagen før renovering

Husvegg med karnapp før renovering

karnappvegg ferdig renovert

Gamle hustegninger

De gamle tegningene fra 1923 viser hvordan huset opprinnelig var.  Hm, må vel innrømme at jeg ble litt små-forelska i huset «knis» enda så stygt som huset var før vi startet renoveringen. 

Vi flyttet inn i huset i løpet av sommeren 2009 og noe gjenstår fortsatt før vi kan si oss ferdige. Ferdig håper jeg vel egentlig at vi aldri blir for det er faktisk litt stas og kos å gjøre forandringer;)

 

Lerret vi skal ha som dekor i stort format på kjøkken

Dette er kopi av den originale tegningen av huset datert 1923. Akkurat disse tegningen gjorde at jeg ble temmelig «forelska» i huset og vi bestemte oss etterhvert for at JEPP…vi gyver løs:) Huset ligger veldig sentralt i Trondheim med hage og grenser inn mot andre koslige nabohager (og koslige naboer:). Alt må gjøres med huset. Det som er gjennomført er: Drenering, skifta ytterpanel, etterisolert, skifta vinduer til tidsriktige vinduer, senka stålpipe ned i gammel teglstenspipe, bygget dobbel-garasje, totalrenovert hele 1. etg. Med totalrenovering i 1. etg. menes, fjernet stubbloftsleire i gulv, isolert og lagt varmekabler under flis og parkett, bygd lydhimling mellom 1. og 2. etg. nytt kjøkken, nytt bad, nytt soverom og stue. I 2. etg. gjenstår å renovere kjøkkenet. Loftet har soverom som gjerne kan oppgraderes litt etterhvert når det blir tid til det.

På tegningen synes såvidt en liten detalj på felt under vindu i karnappet. Der har jeg benyttet gipsrose som detalj sånn at det ble litt likt det gamle. https://nr14.wordpress.com/2010/01/13/laga-gipsrose-til-pynt-pa-utbygg/ Samme lille detalj har jeg brukt på den plassbygde benken i karnappet på stua og på utbygget. Enkelt og effektfullt:)

Den overbygde verandaen er omgjort i samråd med byantikvaren. Der har vi valgt å bygge inn verandaen for at det skulle bli en del av stua. Det angrer vi ikke på. Over den innbygde verandaen er det nå ny balkong.

Huset er en 2-mannsbolig og som det vises av tegningene er 1.- og 2. etg tilnærma helt identiske når det gjelder rominndeling. Vi benytter hele huset selv.

I 1923 var det ikke vanlig å ha bad i leiligheten men i kjelleren er det 2 avlukker med klossett;) Når vi tok over huset så var det laga bad i hver etasje der hvor KOTT er inntegna med litt utvidelse av dette. Badet i 1. etg så slik ut:

Når det gjelder 1. etg. så har vi laga vårt bad der kjøkkenet er på tegninga. https://nr14.wordpress.com/2010/01/12/f%c3%b8retter-bilder-pa-badet/ Soveværelse er blitt mitt kjøkken ,https://nr14.wordpress.com/husets-historie/kjøkken/ stue er fortsatt stue pluss utbygg på verandaen. Her et kveldsbildet fra karnappet:

Den bittelille pikeværelset og anretningen er blitt mitt soveværelse men vi har flyttet veggen litt mellom pikeværelse og stue for å få litt mer plass på soverommet. Vegg mellom stuene er fjernet….likeså mellom stue og det gamle soveværelset. Det er kun bærevegger midt i huset mellom piper og ut. Entreen er fortsatt entre men i tillegg er det skyvedører med inngang fra kjøkkenet. https://nr14.wordpress.com/2009/10/26/entreen-f%c3%b8r-og-etter/

Det var en liten oppsummering:)

Sommeren 2011 ble det laget en reportasje i Aftenposten Bolig med en del oppsummeringsbilder fra huset: REPORTASJEN

15 thoughts on “HUSETS HISTORIE

 1. Tilbaketråkk: Mandag:)) « Nr14 Oppussing av mitt gamle hus

 2. dere er enten veldig ung.. eller veldig gal som har gått i gang med dette :o))))) uansett jeg håper dere holder til mål.. både mentalt og økonomisk.. et fantastisk hus.. og det jeg har sett til nå er praktfullt utført!!!

  har selv renovert 4 gamle og bygget 3 nybygg.. holder på med en gård i DK som er satt litt på vent.. har en datter på 15 som ville hjem til Tromsø, så nå «pendler» vi litt :o))

  tror forresten jeg har lesestoff den neste måneden her inne :o)) utrolig mange flotte og spennende innlegg..

  Denne bloggen er verdt et besøk, om du ikke allerede har den på listen din – http://fattighuset.blogspot.com/

 3. så utrolig spennende og beundringsverdig. Dere må være skikkelig modige som «tørr» og begi dere innpå et slik prosjekt…jeg og sambo har også drømmeprata om å kjøpe et falleferdig hus,og begynne på scratch igjen…men vi gikk for den enkle løsninga…bygge nytt…feig som vi er,hehe:)

 4. så utrolig spennende og beundringsverdig. Dere må være skikkelig modige som “tørr” og begi dere innpå et slik prosjekt…jeg og sambo har også drømmeprata om å kjøpe et falleferdig hus,og begynne på scratch igjen…men vi gikk for den enkle løsninga…bygge nytt…feig som vi er,hehe:)
  +1

 5. Fy FADER så UTRULEG flott det er blitt! Heilt vanvittig imponerande, du har heilt tydeligvis eit auge for slikt! Kjempespennande prosjekt :)

 6. Hei.

  Et lite spørsmål: har akkurat kjøpt historiske fliser til et bad (liten norsk stjerne). Flisleggeren vil gjerne legge en liten kant oppover veggen av gulvflisen. Er litt usikker på hvordan dette vil se ut. Hva gjorde dere – fantastisk om du har et bilde.

  • Må nok skuffe deg for flisene våre står pent parkert i sin pappemballasje enda. Det er samme type flis som du har kjøpt. Vi skal ikke legge flis oppover veggen men bruke bred profilert golvlist. Hva skal du ha videre oppover veggen på badet? Husk at de flisene er omtrent 1,5 cm tykke….

Kommentarfelt:

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s