Bilde: White Line fra Svane Køkken

I første del av denne artikkelserien tok jeg for meg de første tingene man bør tenke gjennom før man går i gang med planleggingen av et nytt kjøkken. Nå følger en gjennomgang av hovedprinsippene for utforming av kjøkken, og gå gjennom de viktigste elementene og funksjonene man må ta hensyn til. Estetikk og stil må vente – først må man sørge for at løsningen fungerer godt.

Grunnleggende prinsipper

Arbeidstrekanten

Arbeidstrekanten er antagelig den mest kjente brukte hovedregelen i kjøkkenplanlegging, flittig brukt som en litt forenklet guide til planlegging av eget kjøkken. Kort fortalt går det ut på at kjøkkenet har tre hovedsoner – oppvask, matlaging, oppbevaring – og at trekanten disse tre sonene danner i kjøkkenet ikke må få en omkrets på mer enn ca. 6 meter. Den ideelle avstanden fra sone til sone oppgis oftest som 90 til 100 cm.

Kjøkkenleverandørene, særlig gjør-det-selv-leverandørene, fokuserer ofte nesten utelukkende på arbeidstrekanten, og forholder seg til svært rigide minstemål og anbefalinger. Det er i utgangspunktet ikke noe galt i det, og kanskje nødvendig for å gjøre de store massene i stand til å planlegge selv, men ofte kommer de beste løsningene når man har oversikt nok til at man tør å tøye grensene litt. Arbeidstrekanten har sin opprinnelse i utviklingen av det moderne kjøkkenet på 20- og 30-tallet, og har ikke nødvendigvis så alt for mye å gjøre med virkeligheten i et kjøkken anno 2012.. og det ER lov å ta med i regnestykket hvordan DU liker å bruke kjøkkenet ditt.

Om du er interessert i å lære mer om kjøkkenhistorie kan du forresten ta en titt på denne artikkelen: «Frankfurterkjøkkenet – Det moderne kjøkkenets begynnelse«.

Arbeidsfemkanten

Arbeidstrekanten ble som nevnt født på en tid hvor oppvaskmaskiner ikke var funnet opp, og kjøleskap var en luksus kun rike amerikanere hadde tilgang på. Det har skjedd litt siden da. I dag er det antagelig mer nyttig å dele inn kjøkkenet i fem funksjoner: lagring av mat, lagring av servise og redskaper, tilberedning, steking/koking, og oppvask. Lagringsstonene må være gjennomtenkt og godt utnyttet, arbeidssonene må både ha god nok plass til å utføre arbeidet på kjøkkenet, og ha effektiv lagring av arbeidsredskaper og ofte brukte matvarer som krydder, mel og oljer.

Arbeidsplassen mellom koketopp og oppvaskkum er den mest brukte og beste arbeidsplassen på kjøkkenet, så tenk deg godt om før du velger å redusere størrelsen på denne til fordel for f.eks ekstra plass til en kjøkkenmaskin i et hjørne, eller en ekstra stor kum eller koketopp.

Kjøkkenformer

Kjøkken deles opp i hovedgrupper etter hvordan de er bygget opp. De forskjellige løsningene har fordeler og ulemper som man bør vurdere, men det er oftest rommet som avgjør hvilken form det er hensiktsmessig å gi kjøkkenet. Hovedtypene er:

I-kjøkken
Også kalt linjekjøkken. Her står hele kjøkkenet på en vegg. Det klassiske hybelkjøkkenet er et I-kjøkken, men man kan få til både attraktive og effektive I-løsninger dersom man har nok plass.

L-kjøkken
Kjøkken på to vegger, med ett hjørne. Antagelig den vanligste løsningen, som gir god arbeidsplass og arbeidsflyt fordi kjøkkenet brer seg «rundt» den som arbeider i det.

U-kjøkken
Sammenhengende kjøkken på to vegger, med to hjørner. Masse, masse arbeidsplass, men svært plasskrevende løsning som kan få rom til å virke overfylte dersom man bare klemmer inn alt det er plass til. Det krever litt ekstra planlegging, og man må ha plass til to hjørneskap. Har man ikke tilgang på skreddersydde løsninger får en ofte en bedre løsning i et U-kjøkken ved å kutte ut ett eller begge hjørneskapene til fordel for skuffer.

Parallellkjøkken
Kjøkken på to motstående vegger. Om L-kjøkkenet er det vanligste, er parallellkjøkkenet en trygg nummer to. Fravær av hjørneskap gjør det enklere å få til inn effektiv lagring, men man må passe på å ikke planlegge «i kryss» slik at man unngår å gå i hverandre dersom man er to, eller snuble over et krabbende barn. Å samle beslektede funksjoner kan være en utfordring her.

Øykjøkken
Kjøkken hvor alle kjøkkenets funksjoner er samlet i en integrert kjøkkenøy. Oftest suppleres øya med vann og høyskap i et I-kjøkken, helt rene øykjøkken er svært sjeldne – men utrolig lekre om man har plass, lyst og råd!

I tillegg til disse hovedtypene finnes et uttall variasjoner over de samme typene, for eksempel I-kjøkken med øy og U-kjøkken med halvøy. For å være sikker på at du har valgt rett type til ditt kjøkken må du sørge for å tegne mange, mange utkast, og tenke nøye gjennom hvilke forslag som best oppfyller dine ønsker og behov.

De viktigste målene

Høyde på kjøkkenbenk:
850 til 950 mm – 900 mm er standard, endre kun om du er veldig lav eller veldig høy.

Øverste hylle med ofte brukte ting:
1800 til 2200 mm. Individuelt, men ikke planlegg inn ting du bruker ofte over ca. 1,8 meters høyde. Dette er for de fleste andre hylle i et veggskap.

Avstand mellom koketopp og oppvaskkum:
800 til 1200 mm.

Anbefalt minsteavstand fra koketopp eller vask til ende på benkeplate, til høyskap, til hjørne eller til vegg:
400  mm.

Avstand fra benkeplate til veggskap:
500 mm, gjerne mer dersom du er høy.

Avstand fra utskjæring i benkeplaten, til hjørneskjøt, ny utskjæring eller ende på benkeplate:
50 til 150 mm. Sjekk med din leverandør.

Avstand fra pipeløp til fast innredning:
100 til 150 mm, avhengig av materiale og type pipe. Kontakt alltid fagfolk før du bygger i nærheten av ei pipe eller brannmur.

Jeg har tidligere laget en liste over de fem vanligste feilene man gjør i planleggingsfasen – les den på veaplan.com.

Ja, og nå da?

Planlegg mye, planlegg nøye, og få gjerne en profesjonell til å se på kjøkkenet ditt. IKEA, Kvik, HTH og alle de andre har svært dyktige konsulenter, og om man bruker dem får man sjelden et dårlig kjøkken, men man må ikke glemme at de til syvende og sist er selgere. Om du ber dem velge mellom to forskjellige løsninger vil de i de fleste tilfeller velge det alternativet som gir dem penest tall på bunnlinjen, ikke nødvendigvis den løsningen som er best for ditt kjøkken. Det kan derfor være lurt å få en uavhengig planlegger til å se på løsningen før man bestiller den.

Det er sjelden folk kommer til meg med kjøkken de har tegnet selv eller hos en leverandør som ville blitt direkte dårlige, men jeg kan heller ikke huske et eneste kjøkken som sto uendret etter en ny gjennomgang. Å få en erfaren planlegger til å se på løsningen kan forbedre en allerede god løsning, hjelpe deg med å få satt prikken over I’en, og ikke minst redde deg fra å gjøre tidkrevende og kostbare tabber.

Det var alt for denne gang – neste gang skal jeg ta en titt et av de mest kostbare, og mest brukte – og misbrukte – elementene på kjøkkenet, nemlig benkeplaten. Jeg vil gå gjennom viktige hensyn du må ta, valg av materiale, kantløsning og en rekke andre ting som kan være greit å huske på. Takk for at du hang med ;)

Reklamer