Denne artikkelen er den første i en serie som tar for seg oppussing av kjøkken, fra idè og planlegging til bestilling og gjennomføring, skrevet av Kristian fra www.veaplan.com. Kristian har jobbet i kjøkkenbransjen i flere år, og studerer for tiden sivilarkitekt ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Hva er det egentlig med kjøkkenet?

For de fleste av oss er det å pusse opp kjøkkenet ikke bare noe av det mest kostbare vi begir oss ut på, men også et prosjekt vi involverer og engasjerer oss mer i enn det meste annet. Interiørbladene kjører jevnlige kjøkkenspesialer, interiørbloggene flommer over av prosjekt- og «se-så-fint-det-ble»-bilder, og kjøkkenbransjen gnir seg i hendene i et glødende hett marked.

Hvorfor er det slik at vi lar oss så til de grader fascinere av kjøkkenet?  At det gamle kjøkkenet var slitt, og at «nå var det på tide» føles oftest som en litt hul forklaring. Det svarer ikke på hvorfor både enslige og par legger ned time etter time i planlegging, vurdering og drømming rundt et nytt kjøkken, og det sier ingenting om hvordan vi kan få oss til å bruke hundretusenvis av kroner på et arbeidsrom som for de aller fleste kunne ha blitt innredet spartansk og rimelig til en brøkdel av prisen.


Noe har helt åpenbart skjedd.. (Bilde via architectlines.com)

En forklaring kan være at kunnskap om, interesse for, og fokus på mat og matlaging har blitt viktig for de fleste. Det er ikke lenger bare vestkantfiffen forunt å ha god kjennskap til (eller råd til) alskens oster, skinker og vin, og man finner hjemmelagde supper og gryter av kvalitetsråvarer selv i studenthyblene på Bjølsen. En annen forklaring kan være at kjøkkenet har vokst til å bli hjemmets virkelige hjerte, både mer brukt, mer variert, og mer innholdsrikt enn stuer, soverom og kontorer. Kjøkkenet er blitt et høystatusrom, en sosial sone hvor den moderne vertsfamilien står på utstilling, hvor venner og familie samles, og hvor både designsmak, kjøpekraft og kokkekunst vises frem – og vurderes.

Mye står på spill, og mye kan gå galt. Jeg tror ikke det bare er Hyacinth Bucket-klonene rundt om i landet som kjenner litt ekstra på forventningspresset når kjøkkenet skal bli nytt!


Det er lov å ha litt høyere puls enn normalt når kjøkkenet ser slik ut..

De første stegene

Så skal det skje! Kjøkkenet skal pusses opp. Det gamle, slitte og upraktiske kjøkkenet skal ut, og drømmekjøkkenet skal inn. Endelig! Så hvordan tar man så tak i et prosjekt av denne typen?

Det finnes så mye å velge blant at det til tider kan være nærmest umulig å lande, og når man endelig har bestemt seg må man få egne tanker og drømmer til å klaffe med gjeldende forskrifter, kjøkkenleverandør, snekker, rørlegger, flislegger, elektriker, maler, gulvlegger.. Kanskje sprekker budsjettet, og man ønsker å gjøre deler av jobben selv. Hva har du lov til? Hvor bør man spare, og hvor bør man være kvalitetsbevisst? Mye må stemme, og mye kan gå galt.

Regel nummer èn

Hovedregelen når du skal pusse opp et kjøkken er å alltid ha god tid! Med mindre du bytter kjøkken på grunn av brann, oversvømmelse eller en annen tragedie er det ingen unnskyldning for å sette seg selv i tidsklemma. Det tar så lett all glede ut av prosjektet, og du er nesten garantert å ta dårlige, fordyrende og forhastede valg. Gi deg selv god tid til å planlegge, undersøke markedet og finne ut hvordan du ønsker å ha det, og ikke minst til å ombestemme deg. Sett av minst tre måneder fra du bestiller kjøkkenet til du ønsker å ha det satt opp. Forsinkelser er vanlige, og det er alltid en fordel å være tidlig ute.

Få orden på tankene, og tenk gjennom hva du vil

Før du går i gang med selve planleggingen kan det være nyttig å stille seg selv noen spørsmål rundt det eksisterende kjøkkenet, for eksempel:

– Hva fungerte i det gamle kjøkkenet? Hva fungerte ikke?
– Ønsker du å beholde noen av de gamle skapene eller løsningene?
– Kan noen av hvitevarene beholdes?
– Fungerer gulvet bra?
– Hvorfor ønsker du egentlig å oppgradere?

Mange kjøkken fungerer svært godt slik de er, og om man klarer å identifisere hva det er ved dem som gjør at de fungerer kan man ta de gode designelementene inn i det nye kjøkkenet. If it ain’t broken, don’t fix it. Sett så opp en enkel behovsanalyse, slik at du har klart for deg hva du forventer av det nye kjøkkenet. Dette er nyttig informasjon for deg selv, men kan virkelig utgjøre en stor forskjell når det blir samlet, strukturert og gitt til en som er trent i å tenke og tegne kjøkken, enten det er en kjøkkenkonsulent hos IKEA eller en interiørarkitekt.

– Hvor mange skal bruke kjøkkenet?
– Har du en separat spisestue, eller må kjøkkenet ha spiseplass?
– Skal kjøkkenet fungere  både som arbeidsrom og oppholdsrom?
– Hvor stort (i kvadrat- og kubikkmeter) er rommet?

Drøm deg bort!

Til slutt må man selvfølgelig la seg inspirere! Se på hva som finnes, drøm deg bort, og la fantasien fare. Søk på kjøkken på de store designbloggene som Apartment Therapy og DesireToInspire, eller arkitekturnettsteder som Architizer og ArchDaily. Titt gjerne på samlingen hos meg på veaplan.com, og om du har en iPad eller iPhone kan jeg anbefale den lille appen Houzz på det varmeste.

Lag en inspirasjonsmappe på datamaskinen, og lagre alle de fine kjøkkenbildene du finner der. Ta bilder av det nyoppussede kjøkkenet til naboen, og dukk inn i inspirasjonskatalogene til kjøkkenleverandørene. Jeg har satt opp en oversikt over de katalogene som er tilgjengelige på nett her. De fleste leverandørene har også showroom du kan besøke over hele landet – bruk dem!


Hvit kjøkkendesign av Mick DeGiulio

Før du begynner planleggingen

Det siste man bør gjøre før man går i gang med planleggingen for alvor, er å få en profesjonell på befaring. Man må ofte gjøre en del forarbeid før kjøkkenet kan monteres, og dette kan i visse tilfeller bli svært kostbart. Kanskje er ikke rør og røropplegg forskriftsmessig utført, eller det elektriske anlegget utdatert og må oppgraderes for å takle alle de nye hvitevarene. En befaring gir deg en oversikt over det som er kjekt å få gjort, og det som MÅ bli gjort, slik at du har bedre kontroll på hva prosjektet kommer til å koste. Bruk også befaringen til å få en profesjonell oppmåling av rommet, slik at du vet nøyaktig hva du har å gå på i planleggingen.

De aller fleste kjøkkenleverandørene er tilknyttet monteringsfirmaer som er gode på kjøkken, og alle disse har befaringstjenester. Om du ikke har et snekkerfirma du stoler på fra før, kan det være greit å benytte seg av denne muligheten. En viktig fordel med dette er at kjøkkenleverandøren som oftest tar ansvar og hjelper deg dersom du ikke skulle være fornøyd med monteringsjobben som er gjort.

Så skal det tegnes..!

Når det gamle kjøkkenet er analysert, behovene for det nye kjøkkenet kartlagt, hjernen proppet med idèer og inspirasjon, og nøyaktige mål er tatt, er tiden inne for å tegne. Del to i denne artikkelserien skal ta for seg grunnleggende kjøkkenplanlegging, med en gjennomgang av kjøkkenformer og arbeidsflyt, viktige elementer å ta hensyn til, og en hel del andre ting man bør tenke på! Marit (eieren av denne bloggen, som for øvrig er en kapabel planlegger selv!) er så grei at den også vil bli lagt ut her, i tillegg til på www.veaplan.com.

Kommentarer, ris og ros mottas med takk, og om du lurer på noe må du bare spørre. Jeg skal svare etter beste evne :) – Kristian

Reklamer