Nå skal jeg blogge et kjøkkenprosjekt hvor eier av kjøkkenet har lyst til å endre litt….kanskje.  Beholde opprinnelig kjøkkeninnredning og muligens  tilføre en kjøkkenøy. Alternativt bygge på kjøkkeninnredninga med en benk slik at innredninga blir som en stor G med halvøy.  Male eller ikke male eksisterende  innredning.  I tillegg endre rommets fasong med et lite utbygg. Rommet henger sammen med stue.

Kjøkkenet fra Norema er under 10 år gammelt. Det er  i god stand og ikke i nærheten av å være utslitt. Kirsebærfronter.

 

Tegninger slik kjøkkenet ble montert.

Spiseplass på kjøkkenet.

Skråtak som gir stor romfølelse og taket er i tillegg malt hvitt. Vegger er malt i en latte-farge. Lyst, pent og luftig:)

Dette bildet er fra spisestuen som er plassert ganske nært kjøkkenkroken. De to vinduene er tenkt fjernet og ersattet med større vindu dersom de flytter ut den delen av veggen.  Terrassen utenfor er overbygga på en smal terrasse. De ønsker å sette inn et trekant vindu i spissen på det nye utbygget samt større vinduer isteden for de 2 små.

Bloggposten er ment som et forslag til hvordan ting kan forandres. Basert på tegninger og bilder, kan tanker settes i sving. På den måten finner de ut av om de virkelig vil gjennomføre en forandring eller ikke og nye ideer kan også plutselig bli aktuelle.

Det enkleste først: Kjøkkenet. Beholde det helt uforandra men ta bort den lille spiseplassen på kjøkkenet ved vinduet. Sette inn en kjøkkenøy med en størrelse på 120 cm x 140 cm. 140 cm er absolutt maksimal bredde for at det ikke skal bli for trangt å passere. Bygge den av moduler med kolonialskuffer mot kjøkkenbenken. Dybde 60 cm på disse og skap ca 30 cm dybde mot spisestuen. Det vil gi et overheng på benkeplata noe som igjen gir plass til et par barkrakker i front. Fin spiseplass. En slik løsning gjør også at selve spisestua blir mer brukt. Siden kjøkkenøya blir frittstående i forhold til øvrig kjøkkeninnredning, vil det være uproblematisk å la den være f.eks hvit. Frontene bør da være glatte for at det ikke skal kræsje med eksisterende profilerte fronter. Valg av benkeplate må også vurderes. Finne ut om de kan få tak i lignende benkeplate som er brukt før (evnt. også skap), mørk benkeplate eller stein.

På bilde fremkommer hele kjøkkeninnredninga som hvit pga av begrensninger i programmet. Det samme gjelder benkeplate på kjøkkenøy.  (men samtidig så ser en hvordan det visuelt vil bli om en maler kjøkkenfrontene hvite;)

 

 Det er benytta tegneprogram www.viseno.com

Selve kjøkkenøya kan en enkelt lage med moduler fra f.eks Ikea. Skuffemoduler, en på 80 cm bredde og en på 40 cm bredde kan settes sammen på den ene siden. Bilde under viser skuffemodul på 80 cm fra Ikea med glatte hvite fronter: http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/S69852634

En modul på 80 cm pluss en på 60 cm skaper det litt usymmetrisk, men alternativet er å droppe den store skuffen til fordel for 2 moduler på 40 cm på hver sin side av modulen som er 60 cm. Med tanke på praktisk bruk så er den store modulen å anbefale:) Den kan også kombineres med et skap ved siden av isteden for skuffe-modul, men skuffer er mest praktisk.

På enden av kjøkkenøya som vender ut mot stua så må det være skap. Der går det an å benytte veggskap som har en dybde på 35,5 cm og en høyde på 70 cm (likt som benkeskapene). Skapdører som frontene på skuffene. Glassdører og samtidig montere lys i underskapene er lekkert men ikke særlig praktisk. Med barkrakker i front og unger som er litt uvøren, så vil vel ikke glassdørene vare særlig lenge. Renhold er også tungvint. Bildet under er av en skapstamme fra Ikea. De har skapstammer i flere bredder som kan kombineres.

 

http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/54179510

På hele yttersiden av kjøkkenøya så kan en montere en plate som dekker hele kjøkkenøyas bredde. Bildet under er fra mitt eget kjøkken som viser avslutning med plate. Den dekker hele benkeplatebredden inkludert overheng.

https://nr14.wordpress.com/2009/10/11/sokkellist-pa-koke%c3%b8ya/

Det er også mulig å lage en avslutning av panel eller noe annet. F.eks bygge i stein men at en da går ned i bredde på skap- og skuffemoduler siden det stjeler ekstra bredde. Litt usikker på om dere har stein på murpipa som er i nærheten, men det går an å se det litt i sammenheng.

Benkeplater i bredde på 120 cm må spesialbestilles. Ikea kan levere dette også og evnt. alle kjøkkenleverandører. Vi kjøpte våre steinplater hos Fosen Stein: http://fosenstein.no/

Men så var det dette med å male eller ikke male eksisterende innredning…….Tar fatt på videre problematikk i del 2 av denne bloggposten. Ny løsning med kjøkken i G-løsning, flytte kokeplass og senere blir det også nye vinduer i stua.

Det finnes ikke noen fasitløsning i dette prosjektet så til dere så titter innom, det er bare å komme med innspill:)

 

 

Reklamer